Covid-19, Stats & Active cases

Ολος ο κόσμος κοιτάει πόσα κρούσματα κορονοϊού έχουμε κάθε μέρα και οι “μαθηματικοί, “στατιστικολόγοι” του facebook μας λένε γιατί η Ελλάδα πάει καλύτερα από την Γαλλία κλπ.

ΟΚ, βλέπουμε τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά σε τι μας βοηθάει αυτό; Να πούμε ότι έχουμε (Ελλάδα) λιγότερα κρούσματα από την Ιταλία και την Γαλλία; Και ο πιο άσχετος θα τον καταλάβαινε.

Πρέπει λοιπόν να βρούμε ένα τρόπο για να μπορούμε να συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Γαλλία και όποια άλλη χώρα θέλουμε.

Αν πούμε ότι από την μία βδομάδα στην άλλη, η μία χώρα (άσχετα ποιά είναι, Ελλάδα ή Γαλλία) έχει τριπλασιάσει τα κρούσματα ενώ η άλλη τα έχει διπλασιάσει. Προφανώς η δεύτερη χώρα έχει κάνει πολύ καλύτερα από την πρώτη. Όποια και να είναι αυτή, Γαλλία ή Ελλάδα. Δεν μας ενδιαφέρουν οι αριθμοί γιατί είναι προφανές ότι τα νούμερα της Γαλλίας θα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα νούμερα της Ελλάδα.

Ας πούμε ότι η Γαλλία έχει 1.000 κρούσματα την μία βδομάδα και 2.000 την άλλη (διπλάσια) και η Ελλάδα έχει 100 κρούσματα την μία βδομάδα και 300 την άλλη (τριπλάσια)
Η Γαλλία έχει κάνει πολύ καλύτερα από την Ελλάδα, παρ’ολο που έχει 2.000 κρούσματα ενώ η Ελλάδα έχει μόνο 300.
Αυτός είναι ο δείκτης που δείχνει την αύξηση των κρουσμάτων (growth). Πόσα κρούσματα έχει η μία χώρα την μία μέρα/βδομάδα και την άλλη μέρα/βδομάδα.
Και κοιτάμε ή/και ρωτάμε τι σκατά έκανε η Γαλλία και έχει μόνο διπλασιάσει τα νούμερα ενώ η Ελλάδα τα έχει τριπλασιάσει.

Ας πούμε τώρα ότι βρέθηκε σήμερα το εμβόλιο και όλες αγοράζουν το εμβόλιο για τους ασθενείς τους.
Η Ισπανία είχε χθες (4 Απρ.) σχεδόν 126.000 κρούσματα (126.168) ενώ η Ιταλία είχε λιγότερο, σχεδόν 125.000 (124.632)
Φαίνεται ότι η Ισπανία θα χρειαστεί περισσότερα εμβόλια από την Ιταλία.

Όμως, όχι!
Γιατί η Ισπανία έχει πολλούς περισσότερους μολυσμένους με τον ιό που γίνανε καλά και δεν θα χρειαστούν εμβόλιο. (30.000 η Ισπανία ενώ 22.000 η Ιταλία). Και ούτε θα αγοράσουμε εμβόλιο για τους πεθαμένους, ζωή σε μας. Αν βγάλουμε λοιπόν τους πεθαμένους και αυτούς που γίνανε καλά από το σύνολο των κρουσμάτων φαίνεται ότι η Ισπανία θα χρειαστεί περίπου 80.000 εμβόλια (80.002), ενώ η Ιταλία θα χρειαστεί περίπου 88.000 εμβόλια (88.274)

Αυτός ο δείκτης δείχνει πόσοι ακριβώς είναι οι πραγματικοί άρρωστοι, χωρίς να μετράμε τους πεθαμένους και αυτούς που γίνανε καλά (active cases)

Αν δούμε και την διαφορά του δείκτη από την βδομάδα στην άλλη μπορούμε να συγκρίνουμε τους δείκτες των χωρών και να δούμε ποια πάει καλύτερα.

Σήμερα, η Ελβετία πάει καλύτερα από ευρωπαϊκές χώρες. (κόκκινη γραμμή που γυρίζει προς τα κάτω).  Όχι σε απόλυτους αριθμούς γιατί η Ιρλανδία και η Ελλάδα έχουν λιγότερους μολυσμένους, αλλά η Ελβετία έχει μία πτωτική τάση ενώ η Ιρλανδία και η Ελλάδα (και όλες οι άλλες χώρες) έχουν ακόμα αυξητική τάση.
Και ο δείκτης της είναι μικρότερος από το 1, (0.947) που πάει να πει ότι κάθε μέρα έχει λιγότερους μολυσμένους από την προηγούμενη (λιγότερα εμβόλια) μέχρι που δεν θα χρειαστεί καθόλου.  

Παρακάτω είναι το γράφημα των active cases μεταξύ Ελλάδας (1.527) και Ιρλανδίας (4.442) στις 4 Απριλίου.

Όλα τα δεδομένα (data) είναι από το  www.worldometers.info/coronavirus/