Ψήφος των ομογενών

Αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση και η επιτροπή που συζητάνε για τον νόμο για την ψήφο των ομογενών έχουν ρωτήσει κάποιον “ομογενή” γιατί μέχρι σήμερα, 30/10/2019. Yπάρχουν μεγάλα κενά στις προτάσεις, ακόμα και σε αυτές που έχουν καταλήξει τα κόμματα. 

Κατ’αρχήν, να εξηγήσουμε ότι συζητάμε για την ψήφο των ομογενών και όχι των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο Ελληνας του εξωτερικού είναι ο Ελληνας που έχει δουλέψει 7 συνεχή χρόνια  ή έχει ζήσει 11 συνεχή χρόνια στο εξωτερικό χωρίς να εργάζεται (μαθητής, φοιτητής). Όλοι οι άλλοι είναι ομογενείς. Εγώ δεν είμαι Ελληνας του εξωτερικού, διότι αν και είμαι στην Ιρλανδία από το 1998, το 2015 είχα δουλέψει στην Αθήνα με σύμβαση 6 μηνών. 

Όλα τα κόμματα λένε ότι “θέλουν” να ψηφίζουν οι ομογενείς, αλλά κάνουνε τα εύκολα δύσκολα όταν έρχεται το “δια ταύτα” , κυρίως όταν βλέπουν ότι η ψήφος των ομογενών δεν τους βοηθάει στο αποτέλεσμα (ΣΥΡΙΖΑ π.χ.)

Και όσο και αν φαίνεται παράξενο, η Διακομματική Επιτροπή για την ψήφο των ομογενών, δεν έχει κανένα Έλληνα ομογενή! Αυτός που θα μπορούσε να εξηγούσε τα προβλήματα, αυτός δεν είναι εκεί! 

Δεν έχω δει ακόμα γραμμένο ποιος θεωρείται “Ελληνας” (και άρα μπορεί να ψηφίζει), οπότε φαντάζομαι ότι ισχύει αυτό που λέει το σύνταγμα: “Το δικαίωμα αυτό [της ψήφου] διαθέτουν όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια, έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους” 

Κάθε Έλληνας αποκτά ιθαγένεια τη στιγμή που γεννιέται, κατά κανόνα την ίδια με έναν από τους γονείς του (δίκαιο του αίματος). Αρα, αφού εγώ είμαι Έλληνας, το παιδί μου είναι Έλληνας, το παιδί του παιδιού μου είναι Έλληνας κ.ο.κ. Και αυτοί θα μπορούν να ψηφίζουν (κατά το σύνταγμα)

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. 

Σίγουρα πρέπει να ψηφίζουν όλοι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Όλοι αυτοί, θα μπορούσαν να πάρουν το αεροπλάνο και να πηγαίνανε να ψηφίσουν στον τόπο τους, και κανένας δεν θα μπορούσε να καταλάβει αν ο κάτοικος της Μελβούρνης επηρεάζει την καθημερινότητα των Ελλήνων στην Ελλάδα, όπως λένε ορισμένα κόμματα (ΚΚΕ). Εφόσον ο ψηφοφόρος εγγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να παίρνει το αεροπλάνο για 50-60 χρόνια και να ψηφίζει στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει για 50-60 χρόνια να μπορεί να ψηφίζει και στην χώρα που ζεί.  

Και μην ξεχνάμε ότι είναι οι πολιτικές των κυβερνήσεων των 10 τελευταίων χρόνων ανάγκασαν τους Έλληνες να κυνηγήσουν την τύχη τους αλλού. Αυτοί, πρώτοι απ’όλους, έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν. Οι πολιτικές, κυβερνήσεις και κόμματα τους αλλάξαν τελείως την ζωή, περισσότερο από αυτούς Έλληνες που μείνανε στην Ελλάδα! 

Και έτσι φτάσαμε στις παράξενες προϋποθέσεις της “συναίνεσης” των κομμάτων, η κατοχή ΑΦΜ και ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν (2 χρόνια παρουσία στην Ελλάδα στα τελευταία 35 χρόνια) Καθημερινή, 30/10/2019

Η προϋπόθεση “κατοχή ΑΦΜ” δεν ισχύει διότι όποιος έχει ένα σπίτι, αυτοκίνητο, πλοίο κλπ στην Ελλάδα πληρώνει φόρους και άρα έχει ΑΦΜ. Ο Tom Hanks έχει ΑΦΜ γιατί έχει σπίτι στην Αντίπαρο. 

Η δεύτερη προϋπόθεση θα μπορούσε να κλείσει αυτή την τρύπα, αλλά κανένας δεν σκέφτηκε πως θα μπορείς να αποδείξεις πόσα χρόνια είσαι εκτός ή εντός Ελλάδας. Μόνο και μόνο για να μεταφερθείς στην ΔΟΥ Ελλήνων Εξωτερικού πρέπει να αποδείξεις ότι ζεις στο εξωτερικό. Δηλαδή ζεις λιγότερο από 6 μήνες σε ένα ημερολογιακό έτος (από 1/1 μέχρι 31/12) στο εξωτερικό και, πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου εύκολο. Ο κάθε υπάλληλος της κάθε ΔΟΥ ζητάει διάφορα χαρτιά, τα περισσότερα πρέπει να είναι μεταφρασμένα και με την σφραγίδα της Χάγης (apostille). Και έτσι αν ο Tom Hanks έχει μείνει 6 μήνες και μία μέρα σε ένα ημερολογιακό έτος στην Αντίπαρο, τότε θεωρείται (με τον σημερινό νόμο) ότι έχει μείνει ένα χρόνο στην Ελλάδα. Και αν έρθει σε 10 χρόνια και μείνει άλλους 6 μήνες και μία μέρα, θα πληρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις.  Ευτυχώς δεν θα μπορεί να ψηφίσει γιατί δεν έχει Ελληνική ιθαγένεια.

Όμως, το παιδί του παιδιού του παιδιού του παιδιού ενός Έλληνα είναι Έλληνας και αν έχει ένα σπίτι από κληρονομιά σε κάποιο νησί και έρθει να μείνει στο σπίτι αυτό για δύο εξάμηνα, τότε αυτός θα μπορεί να ψηφίζει και θα “επηρεάζει” την καθημερινότητα των Ελλήνων. Ρεαλιστικά όμως, πόσοι τέτοιοι υπάρχουν στον κόσμο που χτυπιούνται ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ; 

Τώρα, η “επιστολική ψήφος” που χάθηκε λόγω ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ διότι φοβόντουσαν ότι θα μεγαλώσει πολύ το εκλογικό σώμα. Αστεία πράγματα! Αυτό αντιτίθεται και στο σύνταγμα, ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι. Εδώ ισχύει ο νόμος της “φάρμας των ζώων”: Όλα τα ζώα είναι ίσα (οι Ελληνες σε αυτή την περίπτωση), μερικά όμως είναι πιο ίσα από τα άλλα !!

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, από τους 1.000 Έλληνες στην Ιρλανδία ψηφίσαν μόνο 100, μόνο το 10%. Υπήρξε 90% αποχή !! Γιατί; Εύκολη η απάντηση. Η πρεσβεία της Ελλάδος είναι στο Δουβλίνο και όλοι οι Έλληνες εκτός Δουβλίνου αποκλείονται, περίπου το 40%, εκτός αν θέλουν να κάνουν 2 (δύο) φορές το πήγαινέλα στην πρεσβεία Το ένα πηγαινέλα είναι η ημέρα που θα πήγαινε να ψηφίσει.

Όμως, όσοι θέλανε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, έπρεπε να πάρουν άδεια από την δουλειά τους και να πάνε στην πρεσβεία να παραδώσουν αυτοπροσώπως την αίτηση ότι θέλουν να ψηφίσουν (το δεύτερο πηγαινέλα). Πολλοί δεν μπορούσαν και σίγουρα όχι αυτοί που μένουν και εργάζονται εκτός Δουβλίνου. Φαίνεται εδώ ότι οι Έλληνες του Δουβλίνου είναι περισσότεροι ίσοι από τους άλλους. (Το ίδιο γίνεται για τους Έλληνες του Λονδίνου, της Μαδρίτης κλπ)

Και τέλος, αυτοί που δεν θέλανε να ψηφίσουν, και που δεν θα ψηφίζανε ούτε στην Ελλάδα.  Ετσι βγήκε το 90% αποχή. Και το ίδιο θα γίνει με την αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά κέντρα που θα στηθούν σε πρεσβείες, προξενεία κλπ. Τεράστια αποχή.  

Δεν είναι μόνο λοιπόν η “επιστολική ψήφος” το πρόβλημα. Η διαδικασία του να δηλώσεις αυτοπροσώπως στην πρεσβεία/προξενείο ότι θες να ψηφίσεις , αυτό είναι το πρόβλημα. 

Και μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν χώρες που δεν έχουν Ελληνική πρεσβεία/προξενείο ή πρέπει οι ομογενείς να πάρουν αεροπλάνο για να πάνε στην πρεσβεία ! (Καλιφόρνια π.χ.)

Θα μεγαλώσει πολύ το εκλογικό σώμα ! χαχαχα ! Αλλά …. δεν υπήρξε κάποιος ομογενής να εξηγήσει αυτά στην επιτροπή! Πολιτικοί που έχουν άποψη για όλα, που είναι λάθος τις περισσότερες φορές, και αποφασίζουν για σένα χωρίς εσένα. Κάτι μου θυμίζει αυτό !