Μετά το Μάτι

Θα θυμόμαστε τις πυρκαγιές στο Μάτι, το 2018. Οπως θυμόμαστε τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο το 2007. Τους 80+ νεκρούς, τα σπίτια που καήκανε, τις ευθύνες που δεν θα τις πάρει κανένας, ποιός φτάει.   

Θα ξεχάσουμε όμως όλοι τους περίπου 200 τραματίες που βρίσκονται τώρα σε νοσοκομεία , πού άλλοι παλεύουν  για την ζωή τους, και άλλοι έχουν εγκαύματα στο 40% σώματός τους. Αυτοί, θα ζήσουνε. Λιωμένοι όμως. Καήκαν μεν αλλά ξεφύγαν από την φωτιά με το σώμα τυς λιώμενο. Το μάγουλό τους να έχει λιώσει και να έχει κολλήσει στο ώμο τους. Τα μάτι (όχι η κόρη) να έχει λιώσει και να έχει κατέβει στο στόμα.

Εχω δει έναν τέτοιον καμένο στο 401 ΣΝΣ, τότε που τρέλανα τον κόσμο. Πέρασα 2 μήνες μέσα σαν ασθενής (χάλια φαγητό). και πήγαινα κάθε μέρα για φυσιοθεραπεία. Περνούσα κάθε μέρα από ένα δωμάτιο, στην άκρη του διαδρόμου, με την πόρτα πάντα κλειστή. Και μια μέρα, έτυχε να είναι η πόρτα ανοιχτή, και έπαθα σόκ με αυτό που είδα.  Ενας “ανθρωπος” , με ενα δίχτυ στο κεφάλι του, με το μάγουλο κολλημένο στον ώμο του, το μάτι του στο στόμα και το μισό κεφάλι του χωρίς μαλλιά. Τον είδα κάνα δυό φορές, και δεν θυμάμαι πως, άρχισα να κάθομαι μαζι του στο δωμάτιό του και συζητούσαμε. Σταμάτησα να βλέπω το σώμα του και να βλεπω τον άνθρωπο. Δεν έβγαινε από το δωμάτιό του για να μην τρομάζει τον κόσμο!

Ανθυπασπιστής του στρατού, από την Θεσσαλονίκη, έπιασε φωτιά το αυτοκίνητό του και δεν μπόρεσε να βγεί. Τον εβγαλε η πυροσβεστική, σχεδόν λιωμένο. Τον πήγανε στο 401 στην Αθήνα για πλαστικές, είχε κάνει ήδη 2 εγχειρήσεις όταν τον είχα δεί, και δεν ήθελα να φανταστώ πως τον βγάλανε από το αυτοκίνητο. Ειχε δύο παιδιά, που δεν τα είχε δεί γιατί δεν ήθελε να τα τρομάξει.  Εφυγε κάποια στιγμή από το νοσοκομείο, δεν ξέρω τι κάνει, αν βλέπεται όχι έχει. 

Θα υπάρχουν πολλοί τέτοιοι μετά από την πυρκαγιά στο Μάτι. Αυτούς θα τους ξεχάσουμε. Κανένας έρανος γι αυτούς. Πόσοι θα έχουν τα λεφτά να κάνουν τις πλαστικές; Μπορεί να είναι σαν την “Ωραία κα το Τέρας”. Αυτοί θα είνα τα τέρατα.