Αλγερία: H επανάσταση του μπικίνι έχει μόλις αρχίσει

Η «μάχη» χιτζάμπ – μπικίνι στην παραλία είχε δοθεί και στις πλαζ της Νίκαιας όπου οι αρχές της πόλης απαγόρευσαν τελικά το χιτζάμπ (Getty images)

 

Mία διαφορετική φεμινιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας γιγαντώνεται στην Αλγερία.
Οι γυναίκες της χώρας ορθώνουν ανάστημα στο θρησκευτικό κατεστημένο και τη συντηρητική κοινωνία φορώντας τα μπικίνι τους

To παραθαλάσσιο θέρετρο της Ανάμπα, στα βόρεια της Αλγερίας έχει γίνει από τις αρχές του Ιουλίου τόπος φεμινιστικών διαδηλώσεων που λίγο όμως έχουν να κάνουν με τις συνηθισμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των φεμινιστικών κινημάτων ανά τον κόσμο. Μαχόμενες ενάντια στους ηθικολόγους της χώρας, οι γυναίκες της Αλγερίας οργανώνουν εκδρομές στην παραλία φορώντας μόνο τα μπικίνι τους!

Οι εξορμήσεις με τα μπικίνι άρχισαν συμβολικά στις 5 Ιουλίου -ημέρα ανεξαρτησίας της Αλγερίας. Πρόκειται για μία μορφή αντίδρασης και οργανωμένης αντίστασης ενάντια στη βία κατά των γυναικών, τη σεξουαλική παρενόχληση και τη θρησκευτική καταπίεση στη βορειοαφρικανική χώρα.

Facebook
Ολο και περισσότερες γυναίκες στην Αλγερία τολμούν και κατεβαίνουν στις παραλίες με τα μπικίνι τους / Facebook

Με εφαλτήριο την εθνική επέτειο της 5ης Ιουλίου, οι συμμετέχουσες έχουν κατέβει αρκετές φορές ομαδικά με τα μπικίνι τους στην παραλία. Ο στόχος είναι απλός: να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τα καταγγελτικά-απαξιωτικά σχόλια της φύσει συντηρητικής κοινωνίας στη χώρα.

Και η αλήθεια είναι ότι αυτή τη επανάσταση του μπικίνι γνωρίζει μία πρωτόγνωρη επιτυχία. Στην αρχή οι τολμηρές αυτές γυναίκες ήταν καμιά πενηνταριά και τώρα πλησιάζουν τις 3.600.

DFMLlZBWsAALAm8
H αφίσα – σύνθημα του κινήματος / Τwitter

Πηγή έμπνευσης και εκ των δημιουργών του κινήματος του μπικίνι, μία 27χρονη γυνανίκα, γνωστή με ψευδώνυμο Σάρα. Στα τέλη Ιουνίου η Σάρα είχε πάει στην παραλία με την οικογένειά της, αντί όμως να χαρεί τον ήλιο και τη θάλασσα ήταν αναγκασμένη να φοράει τα ρούχα της από φόβο μη δεχθεί κάποια λεκτική επίθεση ή ακόμα και προπηλακισμό από τους εκπροσώπους του καθωσπρεπισμού και την τήρησης των επιταγών του Ισλάμ. Γιατί μπορεί θεωρητικά το μπικίνι να επιτρέπεται στην Αλγερία, όταν όμως είναι σε δημόσια θέα, ξεσηκώνει αντιδράσεις αφού θεωρείται «υπερβολικά προκλητικό».

Επιστρέφοντας στο σπίτι της η Σάρα είχε πάρει την απόφασή της. Είχε έρθει η ώρα της αντίδρασης! Δημιούργησε ένα μυστικό λογαριασμό στο Facebook με σκοπό να οργανώνει ομαδικές εξορμήσεις γυναικών στην παραλία με τα μαγιώ τους. Η ισχύς εν τη ενώσει!Αρχικά καλούσε φίλες και γνωστές, σιγά-σιγά όμως η ομάδα μεγάλωσε και πήρε σχεδόν εθνικές διαστάσεις. Ο φόβος και η ντροπή για το αυτονόητο είχαν ηττηθεί.

3428

Facebook
Χιτζάμπ ή μπικίνι; Οι γυναίκες στην Αλγερία στηρίζουν την επιλογή τους, σε όποια πλευρά κι αν είναι. Το κίνημα όμως του μπικίνι γιγαντώνεται / Facebook

«Ο στόχος δεν είναι προκαλέσουμε θόρυβο ή να έχουμε μία μορφή happening, αλλά να αλλάξουμε εκ βάθρων την κοινωνία, τον τρόπο που σκέφτεται, και αυτό χωρίς εντάσεις», εξηγεί η ίδια η Σάρα σε συνέντευξή της. «Αυτό», τονίζει, «δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο δημιουργώντας τις συνθήκες εκείνες ώστε χιλιάδες μάτια να συνηθίσουν αυτό που θεωρούν ακόμα ως απαγορευμένο».

Κι αν το κίνημα του μπικίνι χαιρετίστηκε ένθερμα έξω από τα σύνορα της Αλγερίας, δεν άρεσε σε όλο τον κόσμο και ειδικά στο κατεστημένο της χώρας. «Εγώ κάνω μπάνια με το χιτζάμπ μου, αφήνω τη γύμνια στα ζώα», «είστε ένα μάτσο ‘εύκολες’ γυναίκες», «σας βλέπουν οι πατεράδες σας;», είναι μερικά μόνο από τα σχόλια στο Facebook. Η Σάρα όμως δεν πτοείται και το κίνημα μεγαλώνει…

 

Πηγή : Protagon.gr 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *