Η αλήθεια είναι ότι όταν ζείς στο εξωτερικό μπορεί να περηφανεύεσαι για την καλύτερη ποιότητα παροχής κάποιων υπηρεσιών, αλλά στο τέλος της ημέρας σου λείπει πάντα η Ελλάδα, η κουζίνα της μαμάς σου και ο γύρος στο μαγαζί της γειτονιάς.
Έτσι λοιπόν στο τέλος του 2011, όταν μετακόμισα στο Δουβλίνο αισθάνθηκα αμέσως την ανάγκη να χαρτογραφήσω την ελληνική παρουσία της πόλης. Τα συμπεράσματα μου ήταν τα εξής:
- Στο Δουβλίνο δεν υπήρχε μαγαζί για γύρο αλά Ελληνικά ή για πίτα!
- Δεν υπήρχε κατευθείαν πτήση μεταξύ Ιρλανδίας και Ελλάδας!
- Και αυτό που έλειπε επίσης ήταν μια δυνατή παρουσία των ελληνικών προϊόντων στην ιρλανδική αγορά!
Για να μην πολυλογώ ενάμιση χρόνο μετά, το Πάσχα του 2013, η πρώτη κατευθείαν πτήση Δουβλίνο – Κέρκυρα οργανώθηκε από την εταιρεία Αer Lingus, που τώρα πια πετάει και από Αθήνα. Το 2014 δημιουργήθηκε ένα γκρουπ από ρομαντικούς Έλληνες που παρέχει πληροφορίες σε συμπατριώτες μας που μετακομίζουν στην Ιρλανδία λόγω της κρίσης. Και το 2017 άνοιξε το EatGreek, που λίγο πολύ σου θυμίζει την κουζίνα της μαμάς σου, το ρεστοράν και τον ντελιβερά της γειτονιάς σου, με την λέξη γύρος στο μενού! Tο μαγαζί είναι ήδη στα “must to go restaurants” του Δουβλίνου, με την εταιρεία – Digital B2B Services – που έχει αναλάβει το marketing και την προώθηση του EatGreek να είναι επίσης φτιαγμένη από Έλληνες.
Η DigitalB2BServices Ltd ιδρύθηκε από το Χρήστο Σέμπο και τη Μαριάνθη Περτέση. Οι δύο τους – παντρεμένοι από το 1993 – μετακόμισαν το 2011 μόνιμα στην Ιρλανδία εξαιτίας της κρίσης. H DigitalB2BServices Ltd παρέχει: Marketing planning, Promotions, Web Design, Hosting, Search engine optimisation (SEO), Search engine marketing (SEM), Social media marketing, E-mail marketing, Digital launch campaigns καθώς και υπηρεσίες mentoring και αξιολόγησης επιχειρηματικών στρατηγικών, όλα με μετρήσιμα και εγγυημένα αποτελέσματα. Στόχος τους είναι η Digital B2B Services Ltd να φτάσει στις 5 καλύτερες εταιρείες του είδους στην Ιρλανδία στα επόμενα 2 χρόνια.
Από τον Χρήστο και την Μαριάνθη μαθαίνω ότι για την διαδικασία ίδρυσης εταιρείας στην Ιρλανδία (Companies Registration Office), χρειάζονται το πολύ 7 εργάσιμες ημέρες. Έαν κάποιος δεν είναι κάτοικος Ιρλανδίας μπορεί να ψάξει για κάποιον agent όπου μπορεί να του τακτοποιήσει όλες τις διαδικασίες και να του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει τη δική του διεύθυνση ως έδρα. Οι περισσότεροι agents ολοκληρώνουν τη διαδικασία ίδρυσης σε περίπου 5 ημέρες και με κόστος κάτω από 500€. Οι Έλληνες που είναι ήδη μόνιμοι κάτοικοι Ιρλανδίας μπορεί να κάνουν την διαδικασία μόνοι τους δηλώνοντας την ιρλανδική διεύθυνση τους. Η όλη διαδικασία θα τους στοιχίσει γύρω στα 100€. Επίσης όλες οι εταιρείες στην Ιρλανδία έχουν ίδιο δικαίωμα σε όλες τις επιδοτήσεις – χρηματοδοτήσεις, και άλλες κρατικές βοήθειες όπως εξειδικευμένοι σύμβουλοι σε κάθε τομέα, πρόσβαση στην έρευνα και σε επαγγελματική στέγαση κατά περίπτωση.
Μια από τις τελευταίες δουλειές που ανέλαβαν ο Χρήστος και η Μαριάνθη είναι λοιπόν το EatGreek που άνοιξε στις αρχές της χρονιάς από τον Γεώργιο Σταμόπουλο και τον Ζήση Τζώρο. Το EatGreek έχει Έλληνα σεφ, Έλληνες σερβιτόρους και ελληνικά προιόντα που σε συνδυασμό με το γνήσιο μεράκι της ομάδας κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την καρδιά Ελλήνων και Ιρλανδών. Το EatGreek χαρακτηρίστηκε αμέσως στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως: “Το μαγαζί που οι Έλληνες του Δουβλίνου περίμεναν τα τελευταία 15 χρόνια”!
Ο Γιώργος και ο Ζήσης συμφωνούν ότι το Δουβλίνο σαν πολυπολιτισμική Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα προσφέρει τις περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες εντός της Ιρλανδίας και αυτό γιατί στη Ευρύτερη Περιοχή του Δουβλίνου (Greater Dublin Area) συγκεντρώνεται περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας (περίπου 2 εκατομμύρια). Μεγάλες πολυεθνικές έχουν γίνει πόλος έλξης ανθρώπινου δυναμικού – ιδιαίτερα υψηλής εξειδίκευσης – από Ελλάδα αλλά και γενικότερα ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση δίνοντας έτσι ζωή στην πόλη. Στην υπόλοιπη Ιρλανδία τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα καθώς είναι πολύ αραιοκατοικημένη, βασίζεται ακόμα και σήμερα στην αγροτική παραγωγή και έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί σε ολόκληρη την Ιρλανδία στην προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, κάνοντας το Δουβλίνο την 8η καλύτερη πόλη της Ευρώπης για startups.
Το σίγουρο είναι ότι η κρίση επηρέασε τη ζωή όλων μας, αλλά στην γενική αυτή “αναμπουμπούλα” εγώ κρατάω τα εξής και είμαι χαρούμενη γιατί:
- Τώρα πια Aer Lingus και Ryanair πετούν τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα για Ελλάδα από Ιρλανδία, με τους Έλληνες της Ιρλανδίας να ανακουφίζονται από ικανοποίηση – αφού μπορούν ανά πάσα στιγμή να επισκεφτούν εύκολα και οικονομικά την Ελλάδα – και τους Ιρλανδούς να “λιώνουν” στις παραλίες μας καθώς αγαλλιάζει η ψυχή τους με τον ελληνικό ήλιο.
- Ο αριθμός των Ελλήνων που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Ιρλανδία ανοίγοντας εταιρείες στον τομέα της εστίασης/φαγητού/διασκέδασης και στον τομέα της τεχνολογίας αυξάνεται συνεχώς δυναμώνοντας έτσι την ελληνική παροικία.
- Και μπορεί βέβαια ο καιρός στο Δουβλίνο να παραμένει στα ίδια επίπεδα της προ-κρίσης περιόδου αλλά το σίγουρο είναι ότι η μετά-κρίση ελληνική παροικία είναι πιο όμορφη από ποτέ, αφού μετά από ένα πιάτο γύρο και καταΐφι για γλυκό όλα φανταζούν πιο γλυκά!!!
Πηγή: epeixiro.gr, Formatting: Chris