Όλοι έχουμε ακούσει την ιστορία. Ένας νεαρός Ισαάκ Νεύτων κάθεται κάτω από μια μηλιά και σκέφτεται το μυστηριώδες σύμπαν. Ξαφνικά -μπόινκ!- ένα μήλο τον χτυπά στο κεφάλι. «Αχα!» φωνάζει. Στην στιγμή καταλαβαίνει ότι η ίδια δύναμη που τράβησε το μήλο να πέσει στο έδαφος, είναι η ίδια δύναμη που κρατάει το φεγγάρι να μην πέσει στη Γη και τη Γη να μην φύγει στον ήλιο. Η βαρύτητα.
Η ιστορία όμως είναι λιγότερο ρομαντικκή. Μας το λέει ο φίλος του ο Γουίλιαμ Στάκλέι (William Stukeley), που έγραψε την βιογραφία του Νεύτωνα.
Στις 15 Απριλίου 1726 επισκέφθηκα τον Σερ Ισαάκ , στο σπιτι του στο Ορμπελς (Orbels) του Κένσινγκτον (Kensington). Δεν έκανα τίποτα και πέρασα όλη την ημέρα μαζί του, μόνος. <…..> μετά το δείπνο, καθώς ο καιρός ήταν ζεστός, πήγαμε στον κήπο και ήπιαμε τσάι κάτω από τη σκιά ορισμένων μηλιών, μόνο αυτός και εγώ. Μεταξύ άλλων μου είπε ότι καθότανε ακριβώς στην ίδια θέση, όπως όταν παλαιότερα που του ήρθε στο μυαλό η ιδέα της βαρύτητας.
“Γιατί το μήλο πρέπει να κατεβαίνει πάντα κάθετα προς στο έδαφος;”, σκέφτηκε όταν είδε ένα μήλο να πέφτει: “γιατί δεν πάει πλάγια, ή προς τα πάνω; αλλά πάντα προς το κέντρο της γης; σίγουρα, πρέπει να είναι επειδή η γη το έλκει. πρέπει να υπάρχει μια ελκτική δύναμη και αυτή η δύναμη πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της γης, όχι σε οποιαδήποτε πλευρά της γης. Επομένως, το μήλο πέφτει κάθετα, ή αλλιώς, προς το κέντρο της γής. Εάν ύλη έλκει ύλη, τότε η ελκική δύναμη πρέπει να είναι ανάλογο της ποσότητάς της. Έπομένως, το μήλο έλκει τη γη, όπως και η γη έλκει το μήλο.” [1]
Μία άλλη παρουσίαση προέρχεται από τον μεγάλο θαυμαστή του Νεύτωνα, τον Βολταίρο, ο οποίος έκανε διάσημο τον Άγγλο επιστήμονα στη Γαλλία με τα “Éléments de la philosophie de Newton” (1736), και στην αγγλική έκδοση του οποίου λέει:
«Μια μέρα του 1666, ο Νεύτωνας, που είχε γυρίσει στην Αγγλία, βλέποντας να πέφτουν τα φρούτα ενός δέντρου, – σύμφωνα με όσα μου είπε η ανιψιά του, η κυρία Κόντιουιτ – έπεσε σε ένα βαθύ διαλογισμό για την αιτία που έλκει τα σώματα σε μία διευθυνση που θα περνούσε σχεδόν από το κέντρο της Γης » [2]
Πηγές
[1] William Stukeley, “Memoirs of Sir Isaac Newton’s Life”, ed. A. Hastings White (London: Taylor & Francis, 1936), pp. 19–20. (online: https://www.newtonproject.ox.ac.uk/view/texts/normalized/OTHE00001 )
[2] Voltaire, “Elements of Newton’s Philosophy” (London, 1738), p. 289.
[3] Amanda Gefter, “Newton’s apple: The real story” , https://www.newscientist.com/article/2170052-newtons-apple-the-real-story/
Χριστόδουλος Λάζαρης
Μαθηματικός
MSc Στατιστικής,
MSc Πληροφορικής.
BSc Digital Technology and Design