Πάτρα: Ορκωμοσία.

Σεπτέμβριος 1980, τέταρτο έτος Μαθηματικό. Διπλωματική με τον Ρούσσα, Στατιστική. Με στέλνει να κανονίσω με τον Δρόσο (επιμελητής) και αυτός μου δίνει σαν θέμα “Υπερπεπερασμένα μέτρα και Πιθανότητες”. Ούτε τον τίτλο δεν είχα καταλάβει.

Είχα αρχίσει να δουλεύω στην διπλωματική, αλλά την παράτησα για να περάσω τα μαθήματα του τέταρτου έτους και τα 3 μαθήματα που κουβαλούσα από το τρίτο έτος (Τότε, έχανες έτος αν δεν είχες περάσει όλα τα μαθήματα εκτός από 3, στις εξετάσεις, Ιούνιος, Σεπτέμβριος και Δεκέμβριος).

Μετά την εξεταστκή του Σεπτεμβρίου 81 είχα περάσει τα περισσότερα μαθήματα και κάπου στο τέλος του 81, μου είχαν μείνει 1-2 μαθήματα να τελειώσω συν την διπλωματική. Τότε όμως είχε πάει ο Δρόσος επισκέπτης καθηγητής στην Αμερική, στην Αιόβα (αν θυμάμαι σωστά) και συνέχισα με τον Παναγιώτη Σύψα (βοηθός τότε, καθηγητής τώρα).

Πράγματι, ο Παναγιώτης με βοήθησε πολύ, και τελικά την παρέδωσα τον Απρίλη του 82 και έμεινε να έπαιρνα το πτυχίο.

Ήταν τότε που η έδρα Στατιστικής είχε μετακομίσει στο καινούργιο κτίριο στο Ρίο και έβριζα γιατί κυκλοφορούσα με ποδήλατο και μου έβγαινε η γλώσσα στην ανηφόρα στο Ρίο. Πολύ λίγοι φοιτητές της Φυσικομαθηματικής ήταν στο Ρίο γιατί οι έδρες ήταν ακόμα στην Κορίνθου, στο Παράρτημα του πανεπιστημίου στην Πάτρα.

Οταν πήγα λοιπόν να κάνω αίτηση για την ορκωμοσία, είχα χάσει την διορία για μια μέρα, και θα έπρεπε να περίμενα ένα μήνα, δηλαδή, πίσω στην Αθήνα και επιστροφή στην Πάτρα για την ορκωμοσία.

Εκεί λοιπόν που έβριζα τον εαυτό μου και ό,τι άλλο περνούσε από το μυαλό μου, εμφανίζεται ο Σύψας. “Τι κάνεις εδώ;” μου λέει. Του εξηγώ. “Περίμενε” μου λέει και μπαίνει στο κτίριο. Επιστρέφει αμέσως, “Ρε συ, αίτηση έκανες;” “Όχι”, “ε, πήγαινε να κάνεις”.

Ο Παναγιώτης είχε πάει στην γραμματεία, μίλησε σε κάποιον, δεν ξέρω ποιόν, και πέρασε την αίτηση μου για την ορκωμοσία την ίδιο μήνα, Μάιος 1982.

Στην κάτω αριστερά φωτογραφία είναι ο Σύψας. Νά’σαι πάντα καλά Παναγιώτη Σύψα.

Για την ιστορία, πήρα δύο 10άρια για την διπλωματική, 73 σελίδες γραμμένες στο χέρι (η διπλωματική εργασία μετρούσε για 2 μαθήματα)

Η ορκωμοσία έγινε στις 27 Μαίου (1982), με υποστήριξη του Κοσμά (Μαθηματικό), Μαρίας (Μαθηματικό), Ελένης (Βιολογία), Χρήστου (Μηχανολόγος Μηχανικός) και της Κατερίνας (Κοινωνικός Λειτουργός).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *