Ο Yann

25 Απριλίου 2014

Τον γνώρισα την πρώτη βδομάδα που ήμουνα στην Ιρλανδία. Ψηλός, δυνατός και Γάλλος όσο δεν πάει άλλο. Κολλήσαμε αμέσως, και όπως δουλεύαμε στην ίδια εταιρεία, βγαίναμε καθημερινά στο διάλειμα για καφέ

Περπατούσαμε μαζί και λέγαμε οτι “δεν ειναι κατάσταση αυτή, η Ιρλανδία έχει γεμίσει από ξένους και μας παιρνουν τις δουλειές” 

Ειχαμε τελειώσει το ίδιο πανεπιστήμιο στο Παρίσι, το Paris ΧΙ, που λεγεται και “Jussieu” επειδή βρίσκεται στην πλατεία Jussieu ενω το κανονικό του όνομα ειναι “Université Pierre et Marie Currie – Paris 6” και ψάχναμε για κοινά μαθήματα ή καθηγητές αλλά δεν βρισκαμε γιατί ειμαστε σε διαφορετικές σχολές. 

Δεν είχε οικογένεια στο Δουβλίνο, και γίναμε αδέλφια. Ερχότανε με την Hillary, την κοπέλλα του, και καθόντουσαν μέχρι τις 2-3 το πρωί λέγοντας ό,τι μπορείς να φανταστείς. Η Hillary ειχε μιά τρέλλα με την Ελλάδα και με την Κώ και πιέζαμε τον Yann για να ερθει στην Ελλάδα, στην Πάρο ή αλλού, για διακοπές. 

Ο καιρός περνούσε, χωρισε με την Hillary, κάτι που δεν το είχε ξεπεράσει, αφού μεχρι την τελευταια φορά που τον είδα έλεγε οτι τα “γ@μ$σε” (fucked up) με την Hillary ο ίδιος. 

Βρισκόμαστε όμως πολύ συχνά, ερχότανε στο σπιτι στα ξαφνικά για ένα καφέ και καναμε τσιμπούσι με ότι υπηρχε στο σπίτι. Ο καφές γινότανε γεύμα με 3 πιάτα! 

Μας αγαπούσε κι’αυτός, ήθελε να εχει και αυτός μια οικογένεια με παιδιά που να τα έβλεπε να μεγαλώνουν. Και όταν του δόθηκε η ευκαιρεία, έγινε πατέρας χωρις να ξερει καλά-καλά την μητέρα της κόρης του, της Gwenaelle, (Γκουαναέλ προφέρεται) τυπικό Γαλλικό όνομα της Βρετάνης. Ενα χρόνο μείνανε μαζί με την μητέρα της Gwenaelle και ένα βραδυ τα’μαζεψε, κοιμήθηκε στο αυτοκίνητο του και νοίκιασε ενα δώματιο μεχρι να αγορασει το δικό του το σπίτι. 

Audi TTi

Από κεί και μετά, μόνο 2 γυναίκες υπηρχαν γι’αυτόν, η Gwenaelle και η Titinne, η μητέρα του. Δόθηκε αποκλειστικά στην κόρη του. Ενα μικρό πλασματάκι έκανε τον Γάλλο γίγαντα ότι ήθελε. Πηγαίνανε να αγορασουν μία κούκλα και αγοραζε ολη την σειρά. Αλλαξε την Audi TTi που ειχε σε Audi A8 γιατι είχε μεγαλωσει η Gwenaelle και δέν χωρούσε με το καθισμα της, και την Α8 σε A6 Station Vagon, παραγγελία μόνο γι’αυτόν στο εργοστάσιο της Audi (!!) για να χωραει και το ποδήλατο της κόρης του. 

Και συνέχισε να έρχεται με την Gwenaelle για ενα “καφέ”.

Κάθε χρόνο τον καλούσαμε κα ερθει τα Χριστούγεννα να φαμε μαζί, και πάντα αρνιότανε. Μόνο πέρσυ αποφάσισε να ερθει, και μάλιστα αυτοπροσκαλεσθηκε αφού δεν τον καλέσαμε γιατι θα μας έλεγε “‘οχι” ‘οπως πάντα.

Εβηχε τα Χριστούγεννα και του λέγαμε να παει σε κανενα γιατρό γιατι ακουγόνατε για λοίμωξη στο στήθος. Και την τελευταία φορά που τον ειδα, παλι εβηχε αλλά είπε οτι πηγε τον γιατρό.

Η Vikky που ειχα να ακουσω 7 χρόνια με πήρε τηλεφωνο στο αεροδρόμιο του Αμστερντάμ, γυριζοντας απο την Ιαπωνία και μου είπε οτι ο Yann πέθανε την ίδια μέρα το πρωί. Τον βρήκανε στο σπίτι του, στο κρεβάτι του, και υποθέτουν βαριά ασθματική κρίση. Κατάλαβα τι εννοούν οταν λένε άνοιξε η γή. Δεν θυμάμαι πως έφτασα να κάθομαι στο αεροπλάνο, θυμάμαι να μου δίνουν ένα μπουκάλι νερό. 

Όταν πήγα στο σπίτι του με την αδελφή του που ήρθε απο το Παρίσι να τον πάρει πίσω, τά’χασα με πόσα πολλά φάρμακα είχε για άσθμα. Αποδείξεις γιατρών πριν 15 μέρες, επισκέψεις στο νοσοκομείο και ραντεβού για τον Ιούνιο. Δεν μας είχε πει τίποτα, αλλά έκανε εξετάσεις και βρήκαν ότι είναι ασθματικός.

Την Κυριακή πήγα με την αδελφή του στο νεκροτομείο που τον είχαν για την αυτοψία που θα γινότανε την Δευτέρα. Φαινότανε σαν να κοιμάται. Τα μάγουλα του ήταν κόκκινα, όπως ήταν στο κρεββάτι του, το στόμα μισάνοιχτο, τα μάτια κλειστά.

Εκλαψα πολύ, έκλαψα για μένα, και έκλεισα την πόρτα πίσω μου για να μην τον ξυπνήσω. Περιμένω να με πάρει τηλέφωνο να με ρωτήσει όπως πάντα, “Comment ca va mon petit?” (τι κάνεις μικρέ μου?)

 (3 μήμες αργότερα μάθαμε ότι ο Yann πέθανε από πνευμονικό οίδημα)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *