Γιατί Μένουμε Σπίτι

Ο κορονοϊος έχει αλλάξει την ζωή μας, το μέλλον μας είναι αβέβαιο. Για όλες τις χώρες.

Ακολουθούμε τις οδηγίες (οι περισσότεροι !) αλλά δεν ξέρουν γιατί τις ακολουθούμε. Και πολλές λέμε «δεν πάει στον διάολο, έπηξα μέσα στο σπίτι, θα βγώ μια βόλτα»

Ο κορονοϊος δεν είναι ο πρώτος ιός που χτυπάει όλες τις χώρες. Αλλά είναι ο πρώτος μου δεν μπορούμε ακόμα πως να τον αντιμετωπίσουμε.  

Βάσει των υπαρχόντων δεδομένων οι επιδημιολόγοι είδαν ότι ο ιός χρειάζεται 14 μέρες για να εκδηλωθεί. Σε όλες αυτές τις μέρες, ο ασθενής μπορεί να μεταφέρει (κολλήσει) τον ιό σε άλλο υγιές άτομο. Αρα εγώ, χωρίς να ξέρω ότι έχω τον ιό, μπορώ να κολλήσω άλλους που κάνουν τα ψώνια της βδομάδας ή αγοράζουν φάρμακα από το φαρμακείο κλπ.

Η σίγουρη λύση είναι να μείνουν ΟΛΟΙ στα σπίτια τους για 14 μέρες. Να μην κυκλοφορεί κανένας στον δρόμο. Και όσοι έχουν κολλήσει θα γίνουν καλά ή θα πεθάνουν στα σπίτια τους. Μετά τις 14 μέρες, ο πληθυσμός της χώρας θα είναι υγιής. Θα κλείσουν τα σύνορα και …  τελειώσανε με τον  κορονοϊο. 

Ελα όμως που αυτά δεν γίνεται ούτε καν στο Χόλιγουντ.

Έρχονται πρώτα οι αστρολόγοι που λένε πότε θα περάσει περάσει ο ιός, και μετά οι μαθηματικοί που χρησιμοποιούν μοντέλα, λιγότερα σοβαρά από αυτά των αστρολόγων βεβαίως βεβαίως.

Το μοντέλο που χρησιμοποιούν είναι το μοντέλο που ακολουθεί την εκθετική αύξηση (exponential growth). Για ποιό λόγο χρησιμοποιούν αυτό το μοντέλο; Η μία απάντηση είναι «ε, του πούστη, αυτή δεν βολεύει;» ενώ η άλλη είναι ότι σε άλλες τέτοιες περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί, το μοντέλο της εκθετικής αύξησης απαντάει καλύτερα τις πρώτες μέρες της επιδημίας.

Τι λέει αυτό το μοντέλο; Τίποτα παραπάνω από αυτό που θέλει να μάθει ο καθένας. Αν έχουμε «τόσους» ασθενείς σήμερα, πόσους θα έχουμε μετά από 5, 10, 15 μέρες και πότε θα τελειώσει η επιδημία.  

Η πιό βασική παράμετρος είναι το πόσα υγιή άτομα μπορεί να κολλήσει ένας μολυσμένος με τον ιό άνθρωπος. Αυτή η παράμετρος λέγεται Growth Factor (Παράγοντας  Ανάπτυξης)  Οσο λιγότερα, τόσο καλύτερα. Αν πούμε π.χ. ότι ο ένας μολυσμένος κολλάει 1 άλλο άτομο, δηλαδή σύνολο 2 μολυσμένα άτομα (2 είναι το growth factor, θυμηθείτε το αυτό, θα χρειαστεί αργότερα), τότε την 2η μέρα, αυτά τα 2 άτομα θα κολλήσουν άλλα 4, την 3η μέρα αυτά τα 4 άτομα θα κολλήσουν 8, τα 8 θα κολλήσουν 16, τα 16 θα κολλήσουν 32 κλπ. Την 14η μέρα, ο πρώτος θα έχει γίνει καλά, αυτός ο ίδιος θα έχει κολλήσει 16.384 άτομα!! Αν όμως, αυτός  ο πρώτος είχε μείνει σπίτι του, θα είχανε γλυτώσει 16.384 άτομα.

Δεν ξέρουμε αν είμαστε φορείς του ιού. Αν είμαστε φορείς, είναι επειδή κάποιος έκανε άσχετες βόλτες και έτυχε να είμαστε ένας από τις 16,5 χιλιάδες. Και αν είμαστε φορείς και πηγαίνουμε βόλτες, μπορεί να είμαστε η αιτία να κολλήσουν άλλοι 16,5 χιλιάδες.  .

Γι’αυτό #menoumespiti !

Οχι πως μας νοιάζει, αλλά η μαθηματική εξίσωση της εκθετικής αύξησης είναι:

Όπου t είναι ο χρόνος (time).  (το 2 είναι το growth factor). Αν t είναι 14 (μέρες) τότε το αποτέλεσμα είναι 16.384.

Παρακάτω φαίνεται γραφικά η αύξηση των μολυσμένων μετά απο 14 μέρες.  Μέχρι την 8η – 9η μέρα πάει καλά, αλλά μετά εκτοξεύεται.

Ευτυχώς ο παράγοντας αυτός (growth factor) είναι πολύ λιγότερο από 2 (το θυμάστε αυτό το 2 που είπαμε παραπάνω; ). Είναι από 1,06 μέχρι 1,25.  (σήμερα, 28 Μαρ. 2020) .Δηλαδή 100 μολυσμένοι κολλάνε 106 με 125 ανθρώπους την κάθε μέρα.  Και γύρω στους 2.270 στις 14 μέρες.   

Παρ’ολα αυτά όμως, ο αριθμός των μολυσμένων ανθρώπων αυξάνεται αντί να ελαττώνεται.

Αυτό που χρειάζεται είναι να ελαττώνεται αυτός ο παράγοντας.  Η Κίνα έχει ήδη κατεβάσει αυτό τον παράγοντα σε 1. Δηλαδή, 100 άτομα κολλάνε άλλα 100. Και σε λίγο οι 100 θα κολλάνε 90 κ.ο.κ

Πως θα γίνει αυτό; Μόνο αν κολλάμε λιγότερους ανθρώπους.

Δηλαδή; Μένουμε Σπίτι ! #menoumespiti