Πρίν το Μάτι.

Μάτι Αττικής

Μάτι ΑττικήςΤώρα που καταλάγιασε ο θυμός για την τραγωδία από την πυρκαγιά στι Μάτι Αττικής, με τους 80 νεκρούς και 8 αγνοούμενους (στοιχεία της Πυροσβεστικής,  31/7) , είμαστε -ξανά- θεατές στο ίδιο έργο . Ο Ελληνας ζητάει παραίτηση της κυβέρνησης, κάνει μηνύσεις σε δημάρχους, βρίζει τις ηγεσίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. 

Το θέμα αυτό το έχουν αναλύσει όλοι οι πολιτικοί της Ελλαδας, ο καθένας από την πλευρά που τον συμφέρει, οι δημοσιογράφοι και οι δήθεν-δημοσιογράφοι, και όλοι οι facebook και tweeter αναλυστές.

Οπωσδήποτε όλοι οι πολιτικοί έχουν ευθύνη, υπουργοί πρώην και νύν αλλά και πολλοί, αν όχι όλοι, Ελληνες. Και όπως είπε ο Πάγκαλος, “μαζί τα κάψαμε”. 

Το κύριο πρόβλημα στην πυρκαγιά του Μάτι ήταν ότι ο κόσμος δεν μπόρεσε να φύγει από το χωριό, παγιδεύτηκε και 80 άτομα πεθάνανε με τραγικό θάνατο. Και γιατί δεν μπόρεσε ο κόσμος να φύγει; Γιατί οι δρόμοι ήταν κλειστοί. Από σπίτια που δεν έπρεπε να ήταν εκεί, φράχτες που δεν έπρεπε να ήταν εκεί, από αυτοκίνητα που δεν έπρεπε να υπήρχαν εκεί. 

Αυθαίρετα.

Από τα κύρια προβλήματα κάθε δήμου, είναι οτι ο κάθε πολίτης χτίζει ένα σπίτι εκεί που τον βολεύει ή εκεί που υπάρχει χώρος.  Αυθαίρετο δηλαδή. Ούτε σχέδιο πόλης, ούτε δρόμοι υπάρχουν… τίποτα. 

ΠροκάτΑυτή η ιστορία είναι πολύ παλιά. Εγώ ο ίδιος έχω βοηθήσει το 1982 για να στήσουν ένα λειώμενο (προκάτ, τα θυμάστε αυτά;) σε ένα βράδυ γιατί τότε υπήρχε ένας νόμος που έλεγε ότι ο δήμος μπορεί να σου γκρεμίσει το “αυθαίρετό” σου αν σε έπιανε να το χτίζεις. Μαζευτήκανε φίλοι και συγγενείς και στήσανε τους τοίχους σε ενα βράδυ.  Εβαλα πλάτη κι εγώ. Μετά από χρόνια που ξαναπήγα εκεί, υπήρχαν και πολλά άλλα -ίδιας κατασκευής- σπίτια. Το ένα πάνω στο άλλο. Δεν συζητάμε για ρυμοτομία! Οι δρόποι ήταν μόνο για να φτάνουν τα αυτοκίνητα στην πόρτα. 

Αυτό γινότανε, και γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Αν πιάσουν φωτιά τα δέντρα, τι θα γίνει; Θα καούν και άλλοι. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, φταίει ο πολίτης που χτίζει όπου να’ναι (θέμα παιδείας) , ο μηχανικός που το χτίζει (θέμα παιδείας και “χέστηκα”) και ο βουλευτής της περιοχής που κάνει τα στραβά μάτια και δεν επιτρέπει να το γκρεμίσουν για να μην χάσει ψήφους.  

Και έτσι, κάθε χρόνο στις φωτιές, φοβόμαστε να μην έχουμε άλλα θύματα. Και ο κάθε κάτοικος φωνάζει ότι η πυροσβεστική καθότανε και δεν έχανε τίποτα και θα καιγόταν το σπίτι τους που το έχτισε με τις οικονομίες μιας ζωής. 

Ποιος φταίει λοιπόν; Ο ιδιοκτήτης του αυθεραίτου, ο μηχανικός που το έχτισε ή ο βουλευτής που έκανε τα στραβά μάτια ή η κυβέρνηση που βρήκε ευκαιρεία να πάρει φόρους; (“Αν το δηλωσεις μπορεί να το σώσεις”) Γι’αυτό λέω, “Μαζί τα κάψαμε” 

Ευτυχώς, ο απλός κόσμος συγκινήθηκε και έκανε κάτι παραπάνω από αυτό που μπορούσε, με την Εκκλησία απούσα (“πλην Λακεδαιμονίων”) , γίνανε και γίνονται έρανοι για αυτούς που χάσανε συγγενείς και σπίτια.