Η Miyajima και το πουκάμισο

Η Miyajima ειναι ενα νησάκι απεναντι απο την Χιροσίμα, στην Ιαπωνία, γνωστό για το “floating Tori” (πλωτή αψίδα) που σε καλωσοριζει στο νησί και ειναι η είσοδος στο Shinto shrine (τέμενος των Shinto)  και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
 
Πριν λιγες μέρες βρέθηκα εκεί, και φαινότανε οτι θα βγαίνανε οι σαμουράι απο το τέμενος, κυρίως επειδή κυκλοφορούσαν μεταξύ μας ιερείς ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές. Τέτοιες στιγμές καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι σε άλλη πολιτιστική περιοχή, πράγμα που κανένας δεν μπορεί να ζήσει στην Ευρώπη.
 
Εχω βγάλει εκατοντάδες φωτογραφίες για να τις ξεκαθαρίσω όταν γυρίσω πίσω, και σπάνια βγάζω τον εαυτό μου τις φωτογραφίες γιατί θέλω να κρατάω την εικόνα όπως την είδα εγώ, και όχι όπως κάποιος άλλος που βγάζει την φωτογραφία, για να είμαι κι’εγώ στην φωτογραφία. Το κάνω μόνο και μόνο για να την στείλω σε φίλους μου για να τους δειξω που είμαι και πόσο καλά περνάω.
 
Πρέπει να είναι πολύ κομπλεξικός, ή ηλίθιος, ή και τα δύο μαζί, ο άνθρωπος που το μόνο που έχει να πει στην φωτογραφία που είμαι κάτω απο το Tori, ότι το πουκαμισό μου ειναι χάλια, και ότι πρέπει να φαίνεται αρχοντιά όταν λέω ότι είμαι Ελληνας.
 
Εγώ πάντως αισθάνθηκα πολύ καλύτερα οταν ζωγράφισα τον χάρτη του κόσμου σε ένα κομμάτι χαρτί από κάτι ταξιωδικές οδηγίες που είχα, και έδειξα σε μία ταξη γιαπωνέζων μαθητών, στην αυλή του μουσείου της Χιροσίμα, απο πού είμαι και που είναι η Ελλάδα. 
 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *