Περί λασπολογίας

λασπολογία: “κατηγορία που δεν ευσταθεί και διατυπώνεται με τυχαίο και ανήθικο τρόπο” (Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Γ.Μπαμπινιώτη) και η λέξη “κατηγορία” βάζει την “λασπολογία” σε επίπεδο βρισιάς.   


Σταματάω πρώτα στό “τυχαίο”.  
Το να πείς κάτι τυχαίο, είναι όταν το λές χωρίς να έχεις καμμία απόδειξη. Ετσι σου ήρθε στο κεφάλι. Αν κάποιος πεί ότι εγώ έχω και οδηγώ μία Φερράρι, είναι μία τυχαία φράση. Από μόνη της αυτή η φράση δεν λέει τίποτα, και είναι λάθος. Όπως επίσης είναι λάθος αν πουν ότι έχω κλέψει το αυτοκίνητο που οδηγώ, αλλά η φράση αυτή με τοποθετεί στην κατηγορία του κλέφτη και πρέπει να δώσω εξηγήσεις στην δικαιοσύνη που το βρήκα το αυτοκίνητο που οδηγώ γιατι αλλοιώς μπαίνω φυλακή. 
Εάν όμως έχεις γεγονότα που σε οδηγούν να πιστεύεις ό,τι πιστεύεις, τότε αυτό που λές δεν είναι πιά τυχαίο. Απλά πράγματα.

Το “ανήθικο” είναι λίγο πιο μπερδεμένο γιατί ορισμένες λέξεις μπορεί να θεωρηθούν ανήθικες, οι οποίες όμως λέγονται τόσο συχνά που χάνουν την σωστή τους σημασία. Το γνωστό παράδειγμα, “ο μαλάκας”. Είναι, ή δεν είναι ανήθικη λέξη; Εξαρτάται πως το παίρνει ο καθένας. 

Τέλος η “κατηγορία”, με την έννοια του “κατηγορώ”. Και πάλι, σε περίπτωση που η πράξη δεν διώκεται απο τον νόμο, το να κατηγορήσεις κάποιον είναι προσωπικό. Κατηγορώ κάποιον ότι είναι φασίστας όταν εγώ πιστεύω ότι είναι και ότι ο φασισμός πρέπει να κηρυχθεί εκτός νόμου. Αλλοι θεωρούν ότι και ο κομμουνισμός πρέπει να κηρυχθεί εκτός νόμου. Είναι προσωπικό (και πολιτικό) το θέμα. 
Φτάνουμε λοιπόν και ρωτάμε αν το να πείς οτι κάποιος είναι Χρυσαυγίτης είναι κατηγορία ή όχι. Το 8,5% των Ελλήνων λένε πώς Οχι. Οι άλλοι λένε Ναι. Αλλά δεν μπορείς οτι είναι “κατηγορία”, δεν μπορεί -ακόμα- να μπεί φυλακή.

Το να πείς κάποιον ότι είναι Χρυσαυγίτης όταν λέει ότι η Χρυσή Αυγή θα σώσει την Ελλάδα, χαιρετάει με το χέρι τεντωμένο, (μιά φορά και έστω και για πλάκα), και τον έχεις δεί να είναι έτοιμος να χτυπήσει άτομο που δεν συμφωνεί με τις διαδικασίες που προτείνει, δεν είναι τυχαίο, υπάρχουν αποδείξεις, άλλο εάν οι αποδείξεις είναι λάθος. 

Και όλα αυτά μαζί, δεν θεωρούνται λασπολογία. Υπάρχει υπόνοια. Μπορεί να είναι λάθος, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν θεωρείται λασπολογία. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *